Grafică vectorială şi bitmap

Category:

Cele două tipuri principale de grafică pe calculator sunt: grafica vectorială şi bitmapul. Graficile vectoriale sunt alcătuite din linii şi curbe, şi acestea sunt generate din descrieri matematice care determină poziţia, lungimea şi direcţia în care liniile sunt desenate. Bitmapurile, cunoscute şi sub numele de imagini raster, sunt compuse din pătrace mici denumite pixeli; fiecare pixel este mapată la o locaţie dintr-o poză şi are valori numerice a culorilor.

Graficele vectoriale sunt logouri şi ilustraţii ideale pentru ca sunt independente de rezoluţie şi pot fi scalate la orice mărime, sau pot fi printate şi afişate la orice rezoluţie, fără pierdere de detaliu şi calitate. În plus, cu ajutorul graficelor vectoriale se pot produce schiţe precise şi clare.

Bitmapurile sunt excelente pentru fotografii şi tablouri digitale pentru că reproduc bine gradaţiile de culoare. Bitmapurile sunt dependente de rezoluţie – adică, reprezintă un număr fix de pixeli. În timp ce arată bine la dimensiunea lor actuală, pot părea zimţate sau pierd din calitatea imaginii când sunt scalate, sau când sunt afişate sau printate la o rezoluţie mai mare ca rezoluţia lor originală.

Comments (0)

Trimiteți un comentariu