Ce sunt DPI si PPI?

Category:

Spre deosebire de cele mai multe imprimante laser, unde o rezoluţie mai mare înseamnă o calitate mai bună a imaginii, cu gravorul laser o rezoluţie mai mare poate fi dăunătoare calităţii a produsului finit. Si gravarea la o rezoluţie mai mare poate dura mai mult. De ce?

În primul rând, trebuie sa clarificăm conceptele de dpi şi ppi.

1. Ce este dpi? Înseamnă puncte pe inch. Să presupunem că vrem sa printăm un pătrat de 1 inch. Dacă printaţi un pătrat de un inch la 1000 dpi o să ai o mie de puncte in orice direcţie în diagramă. Ca să vă dăm o reprezentare mai nuanţată punctele se pot micşora în aşa fel încât să vedeţi mai multe nuanţe de negru sau tonuri de gri. Acesta de obicei vă oferă randament ridicat. Problema cu gravoarele laser este că dimensiune punctului lor se poate micşora doar la aproximativ 0.03 a unui inch cu o lentilă de înaltă rezoluţie. La acesta se adaugă faptul că atunci când ardeţi un punct acesta va deveni mai mare. Dacă punem prea multe puncte – care are loc de obicei la 1000 dpi – se produce arderea şi obţinem ceea ce se numeşte de obicei „pată de cerneală”. De obicei, 99% din gravări se pot face splendid la 500 dpi sau mai puţin fără sacrificarea calităţii.
O altă problemă cu o rezoluţie mai mare este că ia mai mult timp printarea la 1000 dpi ca la 500 dpi. După cum s-a menţionat mai devreme o printare la 1000 dpi aşează 1000 de puncte într-un inch atât vertical cât şi orizontal. Dacă aveţi numai puncte aşezate pe cap într-o direcţie verticală atunci ia de două ori mai mult timp gravarea la 1000 dpi ca la 500 dpi. Dacă gravarea ţine 10 minute la 500 dpi atunci la 1000 dpi va ţine 20 de minute. Chiar şi o creştere la 600 dpi va creşte durata gravării de la 10 la 12 minute – O creştere de 20% în timp – Iar timpul înseamnă bani. Întotdeauna încerc gravarea la 333 dpi să văd dacă calitatea este acceptabilă. Dacă eset acceptabilă atunci puteţi aproape înjumătăţi timpul gravării fără sacrificarea produslui finit.
Amintiţi-vă: o rezoluţie mai mare va poate oferi un randament ridicat, unele materiale şi costuri de lucru pot însemna că un dpi mai mic va conveni acelei gravări. Odată ce încercaţi să folosiţi laserul Dvs. Peste 500 dpi, e posibil ca produsul finit să nu egaleze timpul suplimentar necesar producerii imaginii – s-ar putea să vă distrugeţi imaginea prin ardere.

2. Ce este ppi? Înseamnă pulsuri pe inch. Deşi nu este direct legat de dpi, PPI în unele instanţe poate fi mai important ca dpi. Dacă folosiţi laserul la 1000 ppi – acesta înseamnă că laserul pulsează 1000 de ori pe inch. Deşi reglarea ppi-ului poate ajuta la oferirea unei imagini de calitate superioară, motivul principal pentru controlarea ppi-ului este pentru a ajuta în timpul tăierii vectoriale. De exemplu, dacă tăiem o linie de lungime 1 inch laserul va pulsa 1000 de ori. Însă, pentru că o maşină se poate deplasa cu mai multe viteze în timpul unei tăieri vectoriale, trebuie să fie capabil să-şi regleze pulsul ca să ia acest lucru în considerare. De exemplu, dacă ne uităm la o linie dreaptă vedem că aceasta consta doar din două noduri. Deoarece sunt numai două noduri, laserul se poate deplasa foarte rapid. Însă la un cerc sunt multe segmente de noduri. Acest număr mare de noduri înseamnă că laserul nu se poate deplasa la fel de rapid. Astfel, dacă laserul nu se poate deplase la fel de rapid, trebuie să-şi regleze pulsarea pentru a se acomoda schimbări de viteză. Dacă nu s-a reglat atunci se obţine o ardere la un cerc în opoziţie cu un pătrat. Acesta este un factor foarte important de reţinut. Testul rapid este de a grava un pătrat şi un cerc pe o bucată de acryl de 1/8 inch. Dacă pulsurile pe inch funcţionează corect atunci marginile pătratului şi cercului sunt netede.

Comments (0)

Trimiteți un comentariu